Катар потвърди постигането на споразумение за хуманитарна пауза в Газа с

...
Катар потвърди постигането на споразумение за хуманитарна пауза в Газа с
Коментари Харесай

Катар потвърди сделка Израел - Хамас до 24 часа

Катар удостовери постигането на съглашение за " филантропична пауза " в Газа с замяна на израелски заложници против палестински пандизчии. По-рано Израел утвърди съглашението, а групировката " Хамас " в изказването даде и детайлности.

" Началото на тази пауза ще бъде оповестено през идващите 24 часа и ще продължи четири дни, с опция за удължение ", декларира катарското външно министерство в обществената мрежа X.

По-рано Израел и " Хамас " оповестиха за постигнатата договорка, включваща 4-дневно прекъсване на огъня и замяна на 50 израелци - дами и деца - държани от ислямистката формация като заложници, против освобождението от израелски затвори на 150 палестинци - също дами и деца.

От началото на военното опълчване Катар има посредническа роля, в това число и при първите две освобождавания, които обгърнаха четирима души.

" Държавата Катар удостоверява уговорката си към продължаващите дипломатически старания за деескалация на напрежението, прекъсване на кръвопролитията и отбрана на цивилното население. "

Дипломатически старания проявяват и Египет и Съединени американски щати, като и те са взели участие в постигането на договореността. Американският президент приветства споразумението и изрази вяра всички аспекти от него да бъдат изпълнявани. Джо Байдън изрича признателност на емира на Катар и президента на Египет.

Катар удостоверява договореностите - 50 заложници, дами и деца, се разменят против някои палестински пандизчии. Ще бъде оповестено четиридневно помирение, доставки на филантропични помощи. В информацията на катарското външно министерство не се показва брой, както и типа на палестинските пандизчии, по-рано " Хамас " разгласи броя 150.

Броят на освободените затворници ще се усилва в по-късните стадии на реализация на съглашението, се показва от управляващите в Катар, а самото начало, интензивният стадий на реализация на съглашението ще е през идващите 24 часа по-късно изказване.

Тази сутрин говорителят на израелската войска Джонатан Конрикус заяви пред CNN, че се работи по детайлите в паузата на военните дейности. По думите му съответните периоди още не са избрани. " До момента, до момента в който израелското държавно управление не ни заповяда на създадем това, ние ще продължим битката с Хамас и когато това съглашение влезе в действие, ние ще го съблюдаваме. Но ние ще останем бдителни на място ", декларира подполковник Конрикус. Той изрича опасенията си, че Хамас ще употребява филантропичната пауза за прегрупиране и попълване на запасите.

Военният декларира, че армията би предпочела да продължи настъплението си, само че ще извършват всички задължения, поети от израелското държавно управление.

Израел по-късно разгласява лист с 300 палестинци, които могат да бъдат освободени съгласно споразумението сред Израел и " Хамас ".

Списъкът, оповестен на уеб страницата на израелското министерство на правораздаването, демонстрира имената, възрастта и нарушаванията на тези, които може да бъдат освободени.

Първоначално се очакваше Израел да освободи 150 палестински пандизчии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР